Olvasmányok, gondolatok, hangulatok

Bábeli könyvtár

Bábeli könyvtár

„Ki vagy?” és „mit akarsz?” – avagy vorlonok és árnyak

2019. április 06. - Lexa56

Volt az 1990-es években egy sci-fi sorozat, a Babylon 5, amely egy űrállomásról szól, amely akarva-akaratlan fontos szerepet játszik az emberiség sorsában, a más értelmes lényekkel közös, hol baráti, hol ellenséges jövő kialakításában. Nem annyira technikai trükkjeinek tökéletessége miatt szerettem ezt a sorozatot (az 1978-as Star Wars ennél többet is produkált), inkább a benne szereplő jellemek nem-sematikus jellege és a benne felvetett gondolatok és problémák mélysége miatt. De nem elsősorban a szövevényes sztoriról szeretnék beszélni, hanem két olyan „fajról”, amelyek egyrészt titokzatosak, másrészt fontos szerepet játszanak a történetben, legalábbis egy darabig.

A „vorlonok” azért nem láthatók, mert mindig egy különleges ruha fedi a testüket, rendkívüli tudással és képességekkel rendelkeznek, néha angyal-szerű kvalitásokkal. Az ő örök kérdésük a „ki vagy?” és nem elégszenek meg egy sematikus válasszal. Nem elég, ha megmondod a nevedet. Nem elég, ha hivatkozol arra a társadalmi szerepre, amivel azonosulsz, vagy ami mögé megpróbálsz elrejtőzni. Ki vagy tulajdonképpen? Ki vagy a lelked mélyén? Milyen vagy határhelyzetekben? Ezt néha egészen drasztikus eszközökkel vizsgálják, hogy megérdemli-e a kiválasztott személy (mert ahhoz, hogy egyáltalán szóba álljanak valakivel, ahhoz kiválasztottnak kell lenni) a támogatásukat, azt, hogy foglalkozzanak vele és tanácsokkal segítsék. Ők maguk néha elmondanak dolgokat, de a nekik feltett kérdésekre nem válaszolnak, és feltételen tiszteletet követelnek maguk iránt. Van személyiségük, van köztük olyan is, aki feláldozni is hajlandó magát, de van olyan is, aki fensőbbségének fizikai és szellemi eszközökkel szerez érvényt. Mikor aztán később más, furcsa dolgok is kiderülnek róluk (pl. hogy ők hozták létre és használták fel az emberiség történetében igencsak vegyes szerepet játszó telepaták rendjét) a kezdetben a nézőben róluk kialakult pozitív kép kesernyésebbé, ambivalenssé válik.

Az „árnyak” nevüknek megfelelően nem láthatók, csak különleges eszközökkel tehetők láthatóvá, és többnyire a hozzájuk többé-kevésbé önként csatlakozott ügynökeik útján működnek. Az ő kérdésük a „mit akarsz?” – és ezt e kérdést többnyire olyan személyeknek teszik fel, akikről tudni lehet, hogy akarnak valamit. Rendszerint pénzt vagy még inkább hatalmat. Ennek a megszerzéséhez aztán rendelkezésre bocsátják a vorolonokéhoz hasonló színvonalú, de sok tekintetben más jellegű hatalmukat és képességeiket. Ezek szinte mindig az erőhöz, hatalomhoz, romboláshoz kapcsolódnak. A szolgáltatásaikért mindig árat kérnek, és azt kíméletlenül be is hajtják. Nem szívbajosak.

A történet egy pontján kiderül, hogy a két faj egy ideje harcol egymással a világegyetem feletti uralomért, de sokáig kerülik azt, hogy egymással közvetlenül mérjék össze erőiket, inkább másokat, az „alacsonyabb rendű” fajokat hergelik egymás ellen. A történet egyikfőszereplője azonban némi trükközéssel eléri, hogy mégiscsak sor kerüljön a nagy ütközetre, de mikor ez kulminálna, előkerülnek az „Elsők”, akik a Világegyetem korábbi korszakának nagyhatalmú urai, és velük együtt az emberiség és más fajok elűzik mind a vorlonokat, mind az árnyakat a Világegyetemnek abból a részéből, ahol ők laknak, hogy az ő befolyásuk nélkül alakíthassák sorsukat.

De ez még mindig csak a történet, nem erről szeretnék igazán beszélni. Az egyik az a „besorolás” vagy kategorizálás, amit ez a kétféle kérdés jelent. Vannak ugyanis jól eltalált tipizálások, amelyek segítenek a világ megismerésében. Tényleg vannak emberek, akiket saját mélyebb identitásuk foglalkoztat jobban, és vannak, akiket az elérhető célok mozgatnak. Mondhatnánk, hogy gondolkodó és cselekvő típusok, vagy ahol Spengler besorolta őket, a szellem emberei és a rassz-emberek, akik közül az előbbieket inkább az igazságok, a másikakat kizárólag a tények érdekelnek (az elérésükhöz felhasznált eszközöktől függetlenül), azok is csak a gyakorlati felhasználhatóság szempontjából. Érdekes a film szimbolizmusa: a „ki vagy” kérdését feszegető alakok egy ruha mögé bújnak (más atmoszférát lélegeznek be), a „mit akarsz” kérdését feszegetők pedig hátulról szeretik mozgatni a szálakat és valóban elrejtőznek, nem csupán egy álca mögé. Érdekes az is, hogy mindkettő erőszakossá válhat a maga módján és magáénak követeli mindenki fölött a hatalmat. Itt olcsó dolog lenne rámutatni az arany közép bölcsességére, mert jellem, alkat szerint ide vagy oda tartozunk, és ott érezzük otthon magunkat. Jó azonban tudni, hogy a tökéletlen ember sem tűri el, hogy bármelyik szélsőség uralkodjon felette, meg szeretné őrizni a döntés szabadságát, még ha a valamelyik oldal melletti döntés átmenetileg a magasabb képességek, vagy a nagyobb hatalom elnyerését jelentené is.

A bejegyzés trackback címe:

https://babelikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr5014743557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása