Olvasmányok, gondolatok, hangulatok

Bábeli könyvtár

Bábeli könyvtár

Beköszöntő

2016. június 12. - Lexa56

Hosszú idő után úgy döntöttem, hogy indítok egy blogot, amibe gondolataimat, világlátásomat próbálom meg rögzíteni, vagy legalábbis dokumentálni. Blognévként egyik kedvenc szerzőm, Jorge Luis Borges egyik novellájának címét választottam. Egyrészt azért, mert nagyon szeretem a könyveket, másrészt azért, mert érdekel az, amit mások gondoltak, írtak a világról. No nem mindeninek a véleménye érdekel, ahhoz túl rövid egy élet, de kétségtelenül igyekszem a kezembe kerülő információt megszűrni, és legalább saját magam számára egy koherens világképet kialakítani. Ha ezzel esetleg másnak is segíthetek, az örömömre van, de nem célom senkivel vitatkozni, és az a késztetés is hiányzik belőlem, hogy minél többeket meggyőzzek a magam igazáról.

Kicsit bedobálom ezeket a megjegyzéseket a virtuális tengerbe, mint egy palackpostát, ha valaki kifogja, hát kifogja, ha nem, nem. Aki itt van, szeretettel látom. Hogy miről szólnak majd ezek a bejegyzések? Hát tervem szerint sok mindenről, de azért természetesen az érdeklődésem által korlátozott dolgokról. Annak ellenére, hogy alapvetően természettudományos és műszaki végzettségű és hátterű ember vagyok, kamaszkorom óta ellenállhatatlanul vonzódom sok humán terület iránt. Ilyen a vallás, a történelem, a filozófia és az antropológia. Ezek természetesen mind-mind vaskos és bonyolult diszciplínák, amelyek mind teljes embert követelnek, és nem is remélhetem, hogy az amatőr szinten túl tudok foglalkozni velük. Mivel azonban nem célom, hogy szakemberként komolyan vegyenek, saját kedvtelésemre foglalkozom velük annyit, amennyit szűkös időm enged.

Az egyik téma, amire sokszor vissza fogok térni, a Biblia. Vallásos neveltetésem ellenére ma már azt mondom, hogy igazán csak egyetemista koromban tértem meg, akkor ismertem meg a Megváltót, addig csak a Teremtő és gondviselő Istent ismertem, illetve Jézust mint nagy tanítót. Azóta (és ennek már közel 40 éve) gyakorlatilag napi rendszerességgel olvasom a szentírást (az egészet), és több vele foglakozó könyvet, kommentárt fordítottam, úgyhogy annak ellenére, hogy nincs teológiai képzettségem, módom volt saját véleményt kialakítani. Természetesen ezt sokan befolyásolták, de mint minden területen, itt is sokakat meghallgattam, de senkit nem követtem vakon. Itt elég annyit megjegyezni, hogy bibliai képem alapvetően neoprotestáns, szabad-evangéliumi jellegű, azon belül is diszpenzacionalista (korszakokra épül), vagyis üdvtörténetileg meghatározott. Remélem még lesz módom ezt részletesebben is bemutatni.

A másik téma, ami sokszor elő fog kerülni, a történelem, de csak egy speciális aspektusból: a hosszú távú folyamatok és a történelemfilozófia szempontjából. A magam részéről úgy látom, hogy vannak a történelemnek felismerhető mintázatai, amelyek megértése nem csak memotechnikai eszközként hasznos.

A harmadik terület a kommunikáció, a kultúraelmélet, elsősorban abban a keretben, amit E.T. Hall kultúr-antropológus munkái szabnak meg. Meggyőződésemmé vált, hogy az emberek közötti kommunikációnak erős korlátjai vannak az  üzenetek kódolásának és dekódolásának eltérései miatt. A Hall-féle formális-informális-technikai, valamint a nonverbális kommunikációra vonatkozó elméletek sokat segítenek legalább a problémák felismerésében, ha leküzdésében nem is.

És még röviden a moderálási alapelvekről. Nem kívánok se vége-hossza nincs vitákat folytatni, se trollokkal vesződni, akik ilyen irányba vinnének (ha egyáltalán lesz ilyen), azokat egyszerűen kimoderálom. Másokkal szívesen beszélgetek.

A bejegyzés trackback címe:

https://babelikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr428800944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása